Domov Novice iz tekmovanj Svetovno prvenstvo v Mehiki

Tekmovanje je potekalo od 22. januarja in je obsegalo kar 10 letalnih dni. Slovenski reprezentantje so se na tekmovanju borili kot še nikoli doslej, kar nam pove tudi odličen uspeh Aljaža, saj je to največji dosežek slovenskega jadralnega padalstva na svetovnih prvenstvih v zgodovini tega športa pri nas. Prav tako so največji dosežek do sedaj, dosegli tudi v ekipni kategoriji in prvič v zgodovini stali na stopničkah za zmagovalce. Prav tako, pa ne gre spregledati rezultatov ostalih naših, ki so sicer v senci Alježevih, a še vedno vrhunski, 24. mesto Urban Valič, 38. Primož Podobnik ter 40. Gašper Prevc. Prav slednja dva sta imeli tudi največ smole, saj je Primoža doletela, kažen zaradi menjave padala med samim tekmovanjem, medtem, ko je Gašper na njegov najboljši dan cilj grešil za borih 20m, ter tako, namesto 5.mesta tisti dan, dosegel zgolj 81.

Po reportažah različnih pilotov, ki smo jih lahko brali, je bilo tekmovanje zelo naporno in zahtevno, saj so bile razmere za letenje v Mehiki zelo močne, kar je botrovalo tudi temu, da se je na prvenstvu smrtno ponesrečil ?vicar Stefan Schmoker, o čemer smo že pisali, žal pa še vedno ni uradnega poročila o tej tragični nesreči, je pa ta nesreče že sprožila val mednarodnega polemiziranja o izboljšanju varnosti na tej ravni tekmovanja. Poleg te je bilo dnevno videti kar nekaj nesreč in izmetov rezervnega padala, ki pa so se vse končale zgolj z manjšimi odrgninami.

Posamezne preizkušnje so bile dolge med 74 km pa vse do 117 km, kar je tudi Mehiški rekord o dolžini tekmovanja. Vsak tekmovalec, ki je na vseh preizkušnjah priletel do cilja, je na tem prvenstvu v zraku prejadral več kot 50 ur. Tisti, ki smo prvenstvo spremljali od doma, smo zelo težko čakali na zadnjo preizkušnjo in držali pesti za počasnost Aebija in Wyssa in zelo hitro ter taktično letenje za Aljaža. Zadnja dirka pa je bila zaradi nesreče na štartu prekinjena in tako so obveljali rezultati predzadnje preizkušnje.

Naslednje veliko tekmovanje, to je evropsko prvenstvo, bo od 23. maja do 5. junija 2010, svetovni pokal pa se začne 21. marca v Braziliji.

 
Statistika obiskov
Števec pogledov vsebine : 433903
Anketa
Najdaljši prelet, ki ste na naredili ?