Domov Novice iz tekmovanj Nov svetovni rekord
Nevil Hulett14. decembra je pilot Nevil Hulett iz Južnoafriške Republike  postavil nov mejnik v preletu v ravni liniji z jadralnim padalom. Po neuradnih podatkih, bo v preletu, ki je bil dolg 512 km prijavil kar dva svetovna rekorda in sicer: svetovni rekord v preletu 502.2 km in svetovni rekord na napovedan cilj 404 km. Nevil je letel z jadralnim padalom Mac Para Magus 6.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ob 11:31:52 po lokalnem času je s pomočjo vitla startal v Coppertonu, ki leži 40 km severo vzhodno od mesta Prieska. Njegov let je trajal 7:39:31 s pristankom v Lessotu ob 19:11:23. Njegova povprečna hitrost leta je bila 65,6 km/h.

Po poročanju je bil let zelo težaven z veliko močnega vetra in občasno tudi nizkimi bazami oblakov. S startnega mesta Copperton do Gariep Dama je Nevil letel na višini okrog 1000m. Z zelo počasnim napredovanjem se mu je uspelo dvigniti na višino 5500 m, kar je bila tudi maksimalna višina dneva (Nevil je med letom uporabljal kisik).

Na vprašanje, kje in kakšni so bili najtežavnejši trenutki pri letu je Nevil odgovoril, da je v neki dolini letel samo 140 m nad tlemi in s hitrostjo 40 km/h v rikverc; zapisal je "I think I am going to die at that moment". Zraven tega mu je nagajala še oprema pri kateri mu ni delala radijska postaja, občasno pa mu je še kisik uhajal.

Let je bil skrbno načrtovan:
Nevil je dal lokalnemu vremenarju Deonu gps sled, ki sta jo naredila brata Valič. Zaprosil ga je za napoved vremena s tem, da mu je povedal kje hoče vzleteti in kje pristati, saj je že predhodno naredil izračun, do kje mora preleteti, da bo dosegel znamko 500 km. Deonu je samo rekel "Tell me the day", kar bi pomenilo "Povej mi dan, ko bo vreme za tak prelet". Deon je naredil preračune ga poklical in mu idealne vremenske razmere napovedal 14. decembra 2008.

Nevil je sicer letel sam, ampak je na zemlji imel prijateljico Penny, kateri je Nevilov GPS vsake 15 minut poslal pozicijo kje se nahaja, tako, da ga je lahko spremljala na tleh, ter se z avtomobilom vozila v smeri njegovega leta.

Nevilov let in podrobnosti o letu dobite na Leonardu tukaj.
 
Statistika obiskov
Števec pogledov vsebine : 445040
Anketa
Najdaljši prelet, ki ste na naredili ?