Domov Novice iz tekmovanj 8th Ratitovec Open 2008
Za nami je še ena odlično organizirana in izpeljana tekma v jadralnem padalstvu. Tokrat so člani kluba KJP Krokar iz Železnikov pokazali vso voljo in veselje do tega športa. Štiridnevno tekmovanje, ki je potekalo od srede do sobote se je tokrat udeležilo 95 pilotov iz vsega sveta in ob močni mednarodni konkurenci so se še enkrat izkazali naši in stisnili zobe ter stali na vseh stopničkah. Žal je letos v konkurenci manjkalo kar nekaj najboljših pilotov, med njimi tudi brata Valič, ki sta se bolj posvečala pripravam na Evropsko prvenstvo v Nišu. Tekmovanje je tudi letos potekalo iz večih vzletnih mest, tako se je v sredo štartalo iz Krvavca, vse ostale dni pa iz Ratitovca. Končno se je sprostila tudi pot na Klom, tako, da so tekmovalci porabili mnogo manj časa za hojo na samo vzletno mesto na Ratitovcu. Že drugič do sedaj pa je šlo vreme Krokarjem tako na roko, da jih je uspelo izpeljati kar vse štiri predvidene taske.
1.dan

Že kar prvi, dan je na Ratitovcu zapihal JZ veter, zato, se že prvi dan selimo na Krvavec. Tudi tukaj razmere niso idealne a vseeno 74,5 km dolga disciplina, ki prizemlji večino že kar po štartnem pilonu. Peščici pilotov, ki jim uspe ostati v zraku, pa močno nagaja V veter na Dobrči. Od tam se nekaj pilotov rešuje kar po Košuti, a uspešno v cilj prileti le Primož Podobnik.

2. dan

Po več kot letu dni le dočakamo štart na Ratitovcu, a zopet ob ne najboljših razmerah, task commitee določi kratko 37,5 km dolgo disciplino, lokalno nad Železniki. Dan se kasneje izkaže kot dosti boljši, zato pa toliko večje veselje v cilju, saj jih več kot polovica prileti v cilj. Najhitreje pa Prevc Gašper (Mac Para, KJP Krokar).

3.dan

Še najslabši dan izmed vseh štirih letos, saj prihajajoča fronta zjutraj in Ratitovec v oblakih ne zbuja nobenega upanja. Nekako vsi presenečenih, ko se direktor dirke le odloči, da vseeno gremo na štart in se tam odločimo o usodi dneva. Še preden pridemo na štart je že jasno, da so se vremenske razmere izboljšale do te meje, da bo task vendarle le mogoče izvesti, a ob konstantni nevarnosti za nevihte. Nekje na sredi, ko že kaže, da bo potrebno vse skupaj prekiniti, se še pokaže žarek upanja, tako, da je 40km dolg task uspešno preletelo 8 pilotov, večini pa manjka le zadnja obratna Ratitovec, ko je bilj kot kaže trik dneva. Osmoljenec dneva je bil Primož Podobnik, ki po neuspehu v soboto sploh ne pride, zmagal pa je Primož Suša (Mac Para), ki se je tako v skupnem seštevku le na nekaj točk približal vodilnemu Prevc Gašperju (Mac Para, KJP Krokar).

4.dan

Zadnji dan. Vremenske razmere sicer dobre ob le malo premočnem V vetru, zato pa toliko bolj zanimiva disciplina, ki jo task commitee potegne do Blegoša. 47 km skoraj simultano odletita Suša in Prevc, ki se zakoljeta za zadnji obratni in tako zmago prepustita še četrtemu zmagovalcu dneva Alessandro Fuzziju (ITA), medtem, ko se pobirata v zavetrju jima le uspe obrniti zadnjo obratno in v cilj priletita v razmaku le 2 sek.

Samo dogajanje na letošnjem Ratitovec Opnu je bila za razliko od prejšnjih leto veliko bolj živahno, čemur je pripomogel tudi koncert skupine Diz Drug Dis Fuk.

Razultati skupno : 1. Prevc Gašper (Mac Para, KJP Krokar) 3483 točk, 2.Primož Suša (Mac Para, KL Vrhnika) 3465 točk, 3. Peljhan Klemen (KJP Krokar) 3235 točk.
 
Ženske : 1.  Svetlana Piskareva (Rusija) 1966 točk, 2.Katarzyna Gruzlewska-Losik (Madžarska) 1633 točk, 3. Martina Centa (ITA) 1211 točk
 
 
Statistika obiskov
Števec pogledov vsebine : 433916
Anketa
Najdaljši prelet, ki ste na naredili ?